Masz dolegliwości jelitowe? Zaparcia? Ból brzucha? Cierpisz na zespół jelita drażliwego (IBS), zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) lub niektóre inne choroby jelit? Dieta FODMAP pozwoli ci złagodzić nieprzyjemne dolegliwości i żyć pełnią życia! Dieta FODMAP wymaga ograniczenia pewnych grup produktów: produkty z laktozą, produktów na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia, nasion roślin strączkowych, niektórych owoców i warzyw. Ale bez obaw! Skomponowaliśmy urozmaiconą i prawidłowo zbilansowaną dietę odpowiednią dla Twoich potrzeb. Dieta FODMAP składa się z 4 posiłków dziennie i jest dostępna w 5 wariantach kalorycznych tj. 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal.
FODMAP jest akronimem od angielskich słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole” – to grupa słabo wchłanianych, szybko fermentujących węglowodanów. Twórcami diety FODMAP są naukowcy z australijskiego Monash University, którzy bardzo szczegółowo opracowali zasady diety. Nasi dietetycy i kucharze restrykcyjnie ich przestrzegają.