Aktualności Pana Brokuła
-
Październik 24, 20243 minuty czytania
Nietypowe oleje roślinne - czy warto je stosować?
W zdrowej diecie każdego człowieka powinny znaleźć się oleje roślinne. Są one źródłem nie tylko energii, ale również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu bioaktywnych związków. Pozyskiwane są z różnych, czasami nietypowych surowców (np. z nasion, orzechów, owoców). Dlaczego warto je stosować? Czym się charakteryzują? W niniejszym artykule przedstawię kilka nietypowych propozycji olejów.
-
Październik 23, 20243 minuty czytania
Siemię lniane
Siemię lniane znane również jako nasiona lnu, zaliczane jest do grupy “superfoods”. Na rynku dostępne są dwa rodzaje nasion lnu – żółte i brązowe. Oba rodzaje zawierają podobne ilości składników odżywczych. Różnice w kolorze nasion wynikają z różnych ilości barwnika.
-
Październik 22, 20244 minuty czytania
Nawadnianie osób aktywnych fizycznie - jak robić to poprawnie.
Jak wszyscy wiemy, woda jest substancją niezbędną do życia. Jest elementem budulcowym wszystkich komórek i tkanek oraz dobrym rozpuszczalnikiem dla większości związków, które biorą udział w metabolizmie naszego organizmu. Woda jest także środkiem transportu wewnątrzustrojowego pozwalającym rozprowadzić substancje odżywcze po całym organizmie oraz odprowadzić zbędne produkty przemiany materii. Bierze udział w trawieniu oraz termoregulacji w naszym organizmie. Odpowiednia podaż wody jest jednym z najważniejszych elementów prawidłowego żywienia. Wpływa na prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, pomaga utrzymać homeostazę komórkową.
-
Maj 29, 20247 minut czytania
Podjadanie - czy to mi się opłaca?
Nie mam już siły zaczynać nowej diety. Każda próba utrzymania diety kończy się tak samo. Bardzo się staram, liczę ilość spożywanych kilokalorii na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, a potem zaczynam podjadać. Kończę pracę, odbieram dzieci z przedszkola, spędzam z nimi czas, aż w końcu wieczorem mam czas tylko dla siebie, mogę odpocząć. Siadam w fotelu, włączam kolejny ciekawy film i zaczynam sięgać po popcorn, jeden cukierek, a potem kolejny i kolejny. Chciałabym z tym skończyć, ale to silniejsze ode mnie. Czy podjadam tylko wieczorami? Niestety nie, czasami od razu po obiedzie mam ochotę na deser i niestety często, sama nie wiem kiedy, jestem już po porcji moich ulubionych lodów czekoladowych z polewą toffi. A przecież miałam trzymać się diety, przecież chciałam schudnąć. Teraz muszę zacząć wszystko od nowa, ale już chyba nie wierzę, że uda mi się zredukować moje nadprogramowe kilogramy.
-
Maj 28, 20245 minut czytania
Dieta na trądzik pospolity
Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą skóry, której towarzyszy łojotok. Choroba ta cechuje się występowaniem krost, grudek, zaskórników zamkniętych i otwartych, guzków, torbieli ropnych i pseudocyst umiejscowionych w miejscach, gdzie występuje zwiększona produkcja łoju – plecy, twarz, szyja, czy też ramiona. Trądzik pospolity dotyka ok. 85-90 % nastolatków, z czego u połowy z nich może utrzymywać się również w wieku dorosłym.Przeczytaj więcej -
Maj 27, 20246 minut czytania
SIBO
SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego, to niestety stosunkowo powszechny problem, który nierzadko wiąże się z przewlekłymi i nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego. W tym artykule chciałabym poruszyć temat przyczyn, objawów jak i diety. Pod terminem SIBO kryje się zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego i , który możemy to zdefiniować jako pewien zespół objawów żołądkowo-jelitowych, wynikający z obecności nadmiernej ilości bakterii. Jest to pewien stan dysbiozy – zaburzenia w składzie i funkcji mikroorganizmów jelitowych. W tym stanie dochodzi do zakłócenia równowagi bakteryjnej, nazywanej eubiozą. Dotyczy to głównie jelita cienkiego. Można w skrócie przyznać, że w kontekście bakteryjnego przerostu jelita cienkiego, bakterie, które znajdują się w jelicie cienkim nie powinny tam występować w tak dużej ilości.
-
Wrzesień 22, 20233 minuty czytania
Jaką rolę w naszym organizmie pełni witamina A?
Chcąc zachować zdrowie, musimy zatroszczyć się, by w naszym organizmie nie zabrakło szeregu witamin i minerałów. Za tą naprawdę istotną, uznawana jest witamina A, która zaliczana jest do retinoidów i rozpuszczalna jest w tłuszczach. Kiedy jej poziom w naszym ciele będzie zbyt niski, odczujemy szereg nieprzyjemnych konsekwencjiPrzeczytaj więcej -
Wrzesień 22, 20233 minuty czytania
Co jeść latem, aby zachować zdrowie i czuć się świetnie?
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, pamiętaj, aby sięgać po produkty sezonowe. Lato to czas, kiedy na straganach dostępne są pachnące pomidory, orzeźwiające ogórki, pełne soku czereśnie, wiśnie i porzeczki. Do tego dochodzą ważne warzywa jak kalafiory, fasolka szparagowa czy cukinia. Wszystkie wymienione produkty to doskonałe źródło witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Tworząc letnie menu, nie możesz zapomnieć również o odpowiednim nawodnieniu – ma to szczególne znaczenie, kiedy na zewnątrz robi się naprawdę gorącoPrzeczytaj więcej -
Wrzesień 22, 20233 minuty czytania
Jak odżywiać się w upały?
Ocieplający się klimat sprawia, że w Polsce coraz częściej musimy zmagać się z falami dużego gorąca. Zdarza się, że temperatura w cieniu mocno przekracza trzydzieści stopni, a to może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Aby dodatkowo go nie pogarszać, warto wiedzieć co powinno gościć na naszych talerzach. Jeśli chcesz lepiej przetrwać upały, musisz pamiętać nie tylko co jeść, ale także czego unikać.Przeczytaj więcej -
Wrzesień 22, 20233 minuty czytania
Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek?
Ocieplający się klimat sprawia, że w Polsce coraz częściej musimy zmagać się z falami dużego gorąca. Zdarza się, że temperatura w cieniu mocno przekracza trzydzieści stopni, a to może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Aby dodatkowo go nie pogarszać, warto wiedzieć co powinno gościć na naszych talerzach. Jeśli chcesz lepiej przetrwać upały, musisz pamiętać nie tylko co jeść, ale także czego unikać.Przeczytaj więcej
-
Marzec 08, 20235 minut czytania
Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?
Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie w pudełkach. Catering dietetyczny, bądź dieta pudełkowa – bo tak określa się ten model żywienia – to rozwiązanie chętnie wybierane przez osoby chcące cieszyć się szczupła sylwetką i doskonałym samopoczuciem. Dzisiaj prawie w każdym większym mieście znaleźć można firmę dostarczającą jedzenie pod wskazany adres. Co można zyskać, rezygnując z samodzielnego przygotowywania posiłków i stawiając na dietę pudełkową?Przeczytaj więcej -
Marzec 09, 20235 minut czytania
Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?
Modelem żywienia, który ma coraz więcej zwolenników jest dieta pudełkowa. Powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na taki sposób odżywiania jest wiele. Może to być brak umiejętności kulinarnych, chęć zaoszczędzenia czasu, czy pogoń za szczupłą sylwetką. Niezależnie od motywacji stosowanie diety pudełkowej przynosi szereg zmian, które po pewnym czasie będą wyraźnie widoczne. Na co możesz liczyć, podejmując decyzję o rezygnacji z samodzielnego gotowania?Przeczytaj więcej