Diety od Brokuła

Jak odżywiać się w upały?

Jak odżywiać się w upały?

Ocieplający się klimat sprawia, że w Polsce coraz częściej musimy zmagać się z falami dużego gorąca. Zdarza się, że temperatura w cieniu mocno przekracza trzydzieści stopni, a to może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Aby dodatkowo go nie pogarszać, warto wiedzieć co powinno gościć na naszych talerzach. Jeśli chcesz lepiej przetrwać upały, musisz pamiętać nie tylko co jeść, ale także czego unikać.

Dlaczego w upalne dni lepiej zrezygnować z fast foodów?

Jedzenie typu fast food jest niezdrowe – nie trzeba chyba o tym już nikogo przekonywać. Warto więc zadbać o to, aby sięgać po te posiłki jak najrzadziej. Często jednak frytki lub hamburgery goszczą na naszych talerzach podczas wakacyjnych wyjazdów. Taki posiłek, w czasie fali upałów, może jednak tylko pogorszyć nasze samopoczucie. Wszystko przez znajdujące się w nim tłuszcze oraz cukry proste, których trawienie wiąże się ze znacznym obciążeniem organizmu. Ciało potrzebuje wówczas więcej energii, co przekłada się na wzrost jego temperatury, a w konsekwencji prowadzi do gorszej formy. Do tego zawarta w takim jedzeniu sól podnosi ciśnienie, co sprawia, że mamy poczucie, że jest nam jeszcze bardziej gorąco. Jeśli chcesz przetrwać upały z dobrym samopoczuciem, zapomnij o fast foodach.

Czy słone przekąski w upał to dobry wybór?

Wspomniana już sól znajdująca się w fast foodach jest obecna również w – jak sama nazwa wskazuje – słonych przekąskach. Wprawdzie nasz organizm potrzebuje jej do prawidłowej pracy, jednak jedząc słone paluszki czy krakersy, możemy znacznie przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na nią. Wzrost ciśnienia w naszym organizmie potęguje uczucie gorąca, a to nie jedyny negatywny skutek spożywania słonych przekąsek w upalne dni. Sól działa również odwadniająco, co w przypadku wysokich temperatur jest szczególnie niebezpieczne.

Jak słodycze działają na organizm?

Słodkie przekąski – podobnie jak słone – to kiepski wybór, kiedy na dworze jest naprawdę gorąco. Cukier sprawia, że spada nam zdolność koncentracji, a także jesteśmy senni. Z uwagi na to, że wysokie temperatury osłabiają organizm, objawy te mogą się poważnie nasilić. Kiedy spożywamy zbyt dużo cukru, musimy się również liczyć z zakłóceniem pracy nerek. To z kolei może skutkować odwodnieniem, do którego podczas upału może dojść dużo szybciej. Pamiętaj, że jest to stan zagrażający nie tylko zdrowiu, ale również życiu.

Po jakie produkty sięgać, kiedy na dworze robi się gorąco?

Tym, co w upalne dni sprawdza się bardzo dobrze, są soczyste owoce oraz warzywa. Dla przykładu, warto sięgać po arbuzy, które doskonale orzeźwiają. Świetnym wyborem są również produkty sezonowe – truskawki, wiśnie, porzeczki, jabłka.

Pamiętaj, aby na Twoich talerzach jak najczęściej pojawiał się chudy nabiał. Optymalnie jeśli będą to produkty fermentowane, do których zalicza się na przykład kefir. Wystarczy zmiksować go z wybranymi owocami, aby uzyskać smaczny posiłek.

Doskonałą alternatywą dla ciężkich i tłustych dań są również lekkie sałatki – na przykład takie, do przygotowania których użyjesz pomidorów, ogórków, papryki i aromatycznych ziół. Nie zapominaj, że są one bardzo dobrym wyborem również dla tych, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jeśli nie wiesz jaka ilość kalorii jest dla Ciebie odpowiednia, pomoże Ci kalkulator dietetyczny.

Jeżeli zaliczasz się do miłośników zup, w upalne dni zrezygnuj z tych podawanych na ciepło. Zamień je na te, które dobrze smakują również na zimno. Prawdziwą orzeźwiającą bombą witaminową jest klasyczny chłodnik litewski, którego podstawą jest botwinka. Możesz pokusić się również o ten bardziej wyszukany, który przygotujesz z arbuza. Korzystaj z doświadczeń tych, którzy z upałami zmagają się od zawsze – hiszpańskie gazpacho to udana propozycja na letni obiad.

Co zrobić, jeśli nie lubisz gotować, a chcesz zdrowo jeść również w gorące dni?

Nie wszyscy zaliczają się do mistrzów sztuki kulinarnej. Jeśli niekoniecznie lubisz i umiesz gotować, a jednocześnie chcesz zdrowo się odżywiać, nie musisz się martwić. Postaw na catering dietetyczny, czyli posiłki, które będą dostarczane pod wskazany przez Ciebie adres. Dostępne są różne diety, co sprawia, że z łatwością wybierzesz model najlepiej wpisujący się w Twoje preferencje smakowe.

  1. Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?

    Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?

    Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie w pudełkach. Catering dietetyczny, bądź dieta pudełkowa – bo tak określa się ten model żywienia – to rozwiązanie chętnie wybierane przez osoby chcące cieszyć się szczupła sylwetką i doskonałym samopoczuciem. Dzisiaj prawie w każdym większym mieście znaleźć można firmę dostarczającą jedzenie pod wskazany adres. Co można zyskać, rezygnując z samodzielnego przygotowywania posiłków i stawiając na dietę pudełkową?
    Przeczytaj więcej
  2. Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?

    Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?

    Modelem żywienia, który ma coraz więcej zwolenników jest dieta pudełkowa. Powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na taki sposób odżywiania jest wiele. Może to być brak umiejętności kulinarnych, chęć zaoszczędzenia czasu, czy pogoń za szczupłą sylwetką. Niezależnie od motywacji stosowanie diety pudełkowej przynosi szereg zmian, które po pewnym czasie będą wyraźnie widoczne. Na co możesz liczyć, podejmując decyzję o rezygnacji z samodzielnego gotowania?
    Przeczytaj więcej