Slim
Marzysz o szczupłej i zgrabnej sylwetce? Chcesz utrzymać swoją masę ciała lub zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Twoim celem jest ograniczenie lub wyeliminowanie z diety mięsa? Dieta SLIM jest właśnie dla Ciebie. Jest ona odpowiednia dla osób mało / średnio aktywnych fizycznie, dążących do utraty zbędnych kilogramów lub utrzymania aktualnej masy ciała oraz wszystkich chcących ograniczyć spożywanie posiłków mięsnych lub całkowicie z nich zrezygnować. Znajduje w niej więcej białka pochodzenia roślinnego w formie sałatek, koktajli i zup. Dieta Slim składa się z 5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Dostępna jest w wariantach: 1200, 1500, 1800, 2000, 2500 kcal.
Slim standard
To dieta zbilansowana pod kątem makroskładników, zawierająca produkty ze wszystkich grup (mięso, ryby, nabiał, jaja, warzywa, owoce, produkty węglowodanowe). Dieta STANDARD o odpowiednio dobranej kaloryczności może być dobrym wyborem na redukcję masy ciała.
Dieta light
Dieta Light opiera się na założeniach diety lekkostrawnej. Z jadłospisu wyeliminowane są produkty bogate w błonnik pokarmowy, wzdymające oraz zawierające dużą ilość tłuszczu. Dieta opiera się na drobnych kaszach, lekkostrawnym pieczywie, chudym mięsie i rybach, chudym i półtłustym nabiale oraz dozwolonych warzywach i owocach. Do przygotowania dań nieużywane są ostre przyprawy, które mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować dyskomfort. Odpowiednia strawność przygotowanych potraw jest też uzyskiwana poprzez stosowanie właściwej obróbki kulinarnej tj. gotowanie, duszenie, pieczenie, miksowanie. Dieta składa się z 5 posiłków dziennie i jest dostępna w 5 wariantach kalorycznych tj. 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal
Slim wege
To dieta idealna dla osób chcących całkowicie wyeliminować z diety mięso oraz ryby. Zawiera nabiał i jaja. Białko zwierzęce pochodzące z mięsa i ryb zostało zastąpione białkiem pochodzenia roślinnego np. z cieciorki, soczewicy, fasoli, bobu czy tofu. Znajdują się w niej również nasiona i kasze.
Slim wege + fish
Jest to dieta wegetariańska wzbogacona o ryby takie jak np.: dorsz, łosoś, sandacz, tuńczyk, tilapia, makrela czy śledź.
Slim no fish
To dieta dla osób, które chciałyby korzystać z diety slim, ale nie lubią ryb, krewetek oraz innych owoców morza. Dieta zawiera posiłki mięsne, nabiał, jaja oraz produkty będące źródłem białka roślinnego jak soczewica, ciecierzyca czy soja. Znajdują się w niej również produkty z pozostałych grup tzn. różne rodzaje kasz i ryżu, pieczywo, warzywa i owoce, nasiona i orzechy oraz oleje roślinne.
Slim LOW IG
Dieta o obniżonym indeksie glikemicznym została stworzona dla osób, które w swojej diecie chciałyby ograniczyć ilość cukrów prostych. Jest ona odpowiednia dla osób z nadwagą i otyłością jako dieta redukcyjna. Rekomendowana dla osób, które zmagają się lub są obarczone dużym ryzykiem zaburzeń gospodarki węglowodanowej jak np. insulinooporność. Regularne posiłki o obniżonym indeksie glikemicznym pomagają ustabilizować poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiegają pojawianiu się napadów głodu i chęci na słodycze oraz spadkom energii w ciągu dnia.
Należy jednak pamiętać, że odpowiedź organizmu na zastosowaną dietę jest zawsze kwestią indywidualną. Przed zmianą diety zalecamy konsultację z lekarzem oraz monitorowanie swojego stanu zdrowia.
Dzienny jadłospis diety o obniżonym indeksie glikemicznym składa się z 5 różnorodnych posiłków bazujących na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Dla urozmaicenia smaku dań mogą się w nich znaleźć produkty o wysokim IG w proporcjach, które pozwalają na zachowanie niskiego indeksu całego posiłku. W diecie LOW IG znajduje się mięso, ryby, nabiał, jaja, warzywa i niektóre owoce, kasze, ryż, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz oleje roślinne np. oliwa. Dieta ta występuje w 5 wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal.
Slim LOW IG Wege
Jest to dieta dla osób chcących całkowicie wyeliminować z diety mięso oraz ryby przy zachowaniu odpowiednio niskiej ilości cukrów prostych w diecie. Odpowiednia ilość białka zapewniona jest dzięki obecności w jadłospisie nabiału, jaj, roślin strączkowych oraz tofu i innych produktów sojowych. Menu bazuje na produktach pełnoziarnistych, warzywach oraz zdrowych tłuszczach.
Slim LOW IG Wege + Fish
Jest do dieta wegetariańska o obniżonym indeksie glikemicznym wzbogacona o ryby świeże i wędzone takie jak np.: dorsz, łosoś, tuńczyk, sandacz, makrela, śledź.
Dieta o bardzo niskiej zawartości glutenu
Dieta o bardzo niskiej zawartości glutenu rekomendowana jest dla osób, które z różnych przyczyn chciałyby lub powinny ograniczyć spożycie glutenu oraz traktujących tę dietę jako alternatywny sposób odżywiania. Z codziennego menu wykluczone zostały produkty zawierające naturalnie gluten takie jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Głównym źródłem węglowodanów są produkty naturalnie bezglutenowe jak np. ryż, gryka, proso, kukurydza czy komosa. W jadłospisie znajdują się produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, owoce, warzywa, nasiona i orzechy, nasiona roślin strączkowych.
UWAGA: Pomimo wykorzystywania w potrawach produktów naturalnie niezawierających glutenu, dieta nie jest odpowiednia dla osób chorych na celiakię oraz inne choroby wymagające całkowitej eliminacji glutenu.
* dieta może zawierać gluten
Dieta o bardzo niskiej zawartości laktozy
Dieta o bardzo niskiej zawartości laktozy rekomendowana jest dla osób, które z różnych przyczyn chciałyby lub powinny ograniczyć spożycie laktozy oraz traktujących tę dietę jako alternatywny sposób odżywiania. W naszej diecie wykorzystujemy nabiał bez laktozy (np. mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy itd.) oraz roślinne substytuty nabiału (np. napój sojowy, napój ryżowy itd.). W jadłospisie znajdują się produkty takie jak: mięso, ryby, jaja, owoce, warzywa, nasiona i orzechy, rośliny strączkowe.
UWAGA: Dieta ta nie wyklucza występowania białek mleka krowiego, dlatego nie powinny jej stosować osoby z alergią na wyżej wymienione białko.
* dieta może zawierać laktozę
Dieta o bardzo niskiej zawartości glutenu i laktozy
Łączy w sobie założenia diety o obniżonej zawartości laktozy oraz diety o obniżonej wartości glutenu. Dieta ta rekomendowana jest dla osób, które z różnych przyczyn chciałyby lub powinny ograniczyć spożycie tych składników oraz traktujących tę dietę jako alternatywny sposób odżywiania. Dieta opiera się na naturalnie bezglutenowych zbożach oraz nabiale bez laktozy lub jego roślinnych odpowiednikach. W jadłospisie znajdują się produkty takie jak: mięso, ryby, jaja, owoce, warzywa, nasiona i orzechy, rośliny strączkowe.
* Diety tej nie polecamy osobom chorym na celiakię oraz inne choroby wymagające całkowitej eliminacji glutenu ze względu na prawdopodobieństwo wystąpienia glutenu w posiłkach,. Dieta ta nie wyklucza występowania białek mleka krowiego, dlatego nie powinny jej stosować osoby z alergią na wyżej wymienione białko.