Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, pamiętaj, aby sięgać po produkty sezonowe. Lato to czas, kiedy na straganach dostępne są pachnące pomidory, orzeźwiające ogórki, pełne soku czereśnie, wiśnie i porzeczki. Do tego dochodzą ważne warzywa jak kalafiory, fasolka szparagowa czy cukinia. Wszystkie wymienione produkty to doskonałe źródło witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Tworząc letnie menu, nie możesz zapomnieć również o odpowiednim nawodnieniu – ma to szczególne znaczenie, kiedy na zewnątrz robi się naprawdę gorąco.
Dlaczego warto sięgać po sezonowe produkty?
Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia co to znaczy „jeść sezonowo” – pod tym terminem kryje się spożywanie produktów, które dostępne są naturalnie w naszej strefie klimatycznej, w której leży Polska. We wstępie wskazaliśmy najlepsze przykłady sezonowych warzyw i owoców, w naszym regionie. Sięgając po nie, możesz mieć pewność, że Twój organizm otrzyma to, co naprawdę wartościowe. Są one doskonałym źródłem witamin i minerałów, a ich jakość jest naprawdę wysoka – wszystko dlatego, że nie muszą pokonywać bardzo długiej drogi od zerwania, do trafienia na nasze talerze. Tym produkty sezonowe odróżniają się od importowanych, które dostępne są przez cały rok. Jeśli nie wierzysz, wystarczy, że spróbujesz pomidorów dostępnych w sklepach zimą, a także tych, które dojrzewały w pełni słońca latem – szybko poczujesz różnicę.
Jakie są korzyści z sezonowego jedzenia?
Jeśli w Twojej kuchni obecna jest sezonowość, możesz cieszyć się z bycia świadomym konsumentem, który odżywia się naprawdę zdrowo, a jednocześnie wspiera polskich rolników i przedsiębiorców. Warto wspomnieć, że jest to także krok w kierunku ekologii – jeśli kupujesz to, co naturalnie rośnie u nas, przyczyniasz się do ograniczenia kosztownego eksportu, który wiąże się z wysoką emisją dwutlenku węgla. Nie zabraniamy jeść bananów, pomarańczy czy cytryn, jednak zwracamy uwagę na to, by podstawą naszej diety było to, co typowe jest dla naszej strefy klimatycznej.
Po jakie warzywa warto sięgać w sezonie letnim?
Wystarczy wybrać się na dobry bazar, aby przekonać się, że polskie warzywa to prawdziwy festiwal smaków, kolorów i zapachów. Lato to czas, kiedy warto jak najczęściej sięgać po:
- pomidory;
- ogórki;
- zielony groszek;
- sałatę;
Do mniej oczywistych, a jednocześnie bardzo zdrowych warzyw, zaliczana jest kalarepa, która doskonale smakuje przygotowana na ciepło, jak i również na surowo, w roli przekąski, którą możesz jeść solo bądź z sosem jogurtowym, z dodatkiem świeżych ziół. Bób, szczaw i szpinak, to kolejne przykłady warzyw, które powinny na naszych talerzach gościć jak najczęściej. Przygotowywać można z nich pyszne i sycące dania. Jako dodatek możesz wykorzystać polską kaszę gryczaną, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć także po ziemniaki. Komponując posiłki, pamiętaj, aby dostarczały one różnych witamin i składników odżywczych. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, możesz zdecydować się na gotowe diety. Kalkulator dietetyczny pomoże Ci określić zapotrzebowanie kaloryczne Twojego organizmu, dzięki czemu z łatwością wybierzesz pakiet odpowiedni dla siebie.
Co pić latem?
Latem warto zadbać nie tylko o sezonowe posiłki, ale również napoje – dzięki nim skutecznie uchronisz organizm przed odwodnieniem, kiedy na dworze zrobi się naprawdę gorąco. Najprostszy napój, który przygotujesz nawet wtedy, kiedy nie masz umiejętności kulinarnych, to po prostu woda z miętą. Aby urozmaicić jej smak, możesz dodać do niej ulubione owoce – świetnie sprawdzają się truskawki, maliny czy porzeczki. Napój warto przygotować kilka godzin przed podaniem, dzięki czemu woda zyska smak owoców.
Możesz również pokusić się o przygotowanie owocowego koktajlu – wystarczy zmiksować ulubione owoce sezonowe z jogurtem, kefirem, maślanką bądź zsiadłym mlekiem, a następnie mocno schłodzić. Taki napój nie tylko ugasi pragnienie – może również zastąpić posiłek. Z dodatkiem płatków owsianych będzie naprawdę sycący. Pamiętaj, że odwodnienie to stan, który może zagrażać nie tylko Twojemu zdrowiu, ale również życiu.
-
Marzec 08, 20235 minut czytania
Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?
Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie w pudełkach. Catering dietetyczny, bądź dieta pudełkowa – bo tak określa się ten model żywienia – to rozwiązanie chętnie wybierane przez osoby chcące cieszyć się szczupła sylwetką i doskonałym samopoczuciem. Dzisiaj prawie w każdym większym mieście znaleźć można firmę dostarczającą jedzenie pod wskazany adres. Co można zyskać, rezygnując z samodzielnego przygotowywania posiłków i stawiając na dietę pudełkową?Przeczytaj więcej -
Marzec 09, 20235 minut czytania
Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?
Modelem żywienia, który ma coraz więcej zwolenników jest dieta pudełkowa. Powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na taki sposób odżywiania jest wiele. Może to być brak umiejętności kulinarnych, chęć zaoszczędzenia czasu, czy pogoń za szczupłą sylwetką. Niezależnie od motywacji stosowanie diety pudełkowej przynosi szereg zmian, które po pewnym czasie będą wyraźnie widoczne. Na co możesz liczyć, podejmując decyzję o rezygnacji z samodzielnego gotowania?Przeczytaj więcej