Chcąc zachować zdrowie, musimy zatroszczyć się, by w naszym organizmie nie zabrakło szeregu witamin i minerałów. Za tą naprawdę istotną, uznawana jest witamina A, która zaliczana jest do retinoidów i rozpuszczalna jest w tłuszczach. Kiedy jej poziom w naszym ciele będzie zbyt niski, odczujemy szereg nieprzyjemnych konsekwencji.
Podstawowe informacje na temat witaminy A
Jak już wspomnieliśmy, witamina A to jeden z retinoidów, którego rola w organizmie jest ogromna. Aby nasze ciało mogło z niej skorzystać, musimy zawierające ją produkty spożywać z tłuszczem – wszystko dlatego, że witamina A rozpuszcza się właśnie w tej substancji. Do jej źródeł zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, w których obecna jest w postaci retinolu, jak i roślinnego, gdzie występuje jako beta karoten. Niewątpliwym jej atutem, który ułatwia dostarczenie jej do organizmu, jest odporność na działanie wysokiej temperatury – to oznacza, że witamina A nie zanika, kiedy produkty ją zawierające poddajemy obróbce termicznej.
Jaką rolę witamina A pełni w naszym organizmie?
Dzięki witaminie A nasz układ odpornościowy będzie pracować prawidłowo – kiedy jej poziom spada poniżej wymaganej wartości, mogą nękać nas różnego rodzaju infekcje. Warto również podkreślić, że jest ona potrzebna do zachowania wzroku w odpowiedniej kondycji. Niedobór witaminy A może powodować między innymi kurzą ślepotę, która polega na tym trudnościach z widzeniem w ciemności.
To właśnie witamina A jest często przepisywana, przez lekarzy dermatologów, pacjentom zmagającym się z trądzikiem, dlatego, że bardzo korzystnie wpływa ona na kondycję naszej skóry. UWAGA: jeśli ją zażywasz, musisz uważać z opalaniem. Uwrażliwia ona bowiem skórę na działanie promieni słonecznych, co oznacza, że nietrudno o poparzenie, dlatego tak ważne jest stosowanie przy niej kremów z wysokim filtrem.
W jakich produktach spożywczych znajduje się witamina A?
Grupa produktów żywnościowych, które zawierają witaminę A, jest naprawdę długa – to sprawia, że z łatwością znajdziesz wśród nich coś, co lubisz. Zalicza się do nich między innymi:
- marchew;
- mleko;
- szpinak;
- żółtko jaja;
- żółty ser.
Witaminy A dostarczysz swojemu ciału jedząc również brokuły, paprykę, ryby, pomidory, dynię, szpinak, a także mięso drobiowe i podroby.
Jeśli masz problem z samodzielnym komponowaniem posiłków i obawiasz się niedoborów, możesz postawić na profesjonalnie przygotowane diety – dostarczany pod Twoje drzwi catering to sposób na zdrowe odżywianie. Jeżeli skorzystasz z narzędzia, jakim jest kalkulator dietetyczny, dowiesz się samodzielnie jaki pakiet kaloryczny jest dla Ciebie odpowiedni.
Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę A?
Zapotrzebowanie na witaminę A jest większe w przypadku osób zmagających się z długotrwałym stresem – warto wówczas zadbać o to, aby na talerzu pojawiało się więcej produktów zawierających tę witaminę.. Różnego rodzaju infekcje sprawiają również, że nasz organizm będzie potrzebować jej więcej. Dzieje się tak także w przypadku chorób atakujących układ pokarmowy. UWAGA: jeśli w swojej diecie ograniczasz tłuszcze, musisz pamiętać, że jesteś narażony na niedobór witaminy A. Tak jak wspomnieliśmy, rozpuszcza się ona bowiem w tłuszczach – bez nich będzie ona miała postać nieprzydatną dla naszego organizmu.
Jak objawiają się niedobory witaminy A?
Kiedy w Twoim organizmie poziom witaminy A spadnie poniżej wymaganego, szybko zauważysz problemy skórne – na łokciach, kolanach, udach i ramionach. Pojawią się tu suche miejsca, które nie będą znikać, mimo stosowania kosmetyków nawilżających. Wspomniana już wcześniej kurza ślepota, a więc trudności z widzeniem po zmroku, to kolejny objaw sugerujący niedobór tego składnika. Wiele osób zmagających się ze zbyt niskim poziomem witaminy A, uskarża się również na suchość oczu. Panie mogą również zauważyć zaburzenia miesiączkowania, a w konsekwencji problemy z płodnością. Typowe są również zmiany w układzie nerwowym, a także dzwonienie w uszach, które jest bardzo nieprzyjemnym objawem, mogącym wywoływać cierpienie nie tylko fizyczne, ale również psychiczne. UWAGA: pamiętaj, że w przypadku witaminy A, groźny jest nie tylko jej niedobór, ale również nadmiar, który objawia się między innymi drażliwością, nadwrażliwością na światło, wypadaniem włosów czy nieprawidłową pracą układu pokarmowego.
-
Marzec 08, 20235 minut czytania
Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?
Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie w pudełkach. Catering dietetyczny, bądź dieta pudełkowa – bo tak określa się ten model żywienia – to rozwiązanie chętnie wybierane przez osoby chcące cieszyć się szczupła sylwetką i doskonałym samopoczuciem. Dzisiaj prawie w każdym większym mieście znaleźć można firmę dostarczającą jedzenie pod wskazany adres. Co można zyskać, rezygnując z samodzielnego przygotowywania posiłków i stawiając na dietę pudełkową?Przeczytaj więcej -
Marzec 09, 20235 minut czytania
Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?
Modelem żywienia, który ma coraz więcej zwolenników jest dieta pudełkowa. Powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na taki sposób odżywiania jest wiele. Może to być brak umiejętności kulinarnych, chęć zaoszczędzenia czasu, czy pogoń za szczupłą sylwetką. Niezależnie od motywacji stosowanie diety pudełkowej przynosi szereg zmian, które po pewnym czasie będą wyraźnie widoczne. Na co możesz liczyć, podejmując decyzję o rezygnacji z samodzielnego gotowania?Przeczytaj więcej