Diety od Brokuła

Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane - wartości odżywcze

Siemię lniane znane również jako nasiona lnu, zaliczane jest do grupy “superfoods”. Na rynku dostępne są dwa rodzaje nasion lnu – żółte i brązowe. Oba rodzaje zawierają podobne ilości składników odżywczych. Różnice w kolorze nasion wynikają z różnych ilości barwnika.

Siemię lniane jest powszechnie stosowane jako środek zapobiegający zarówno zaparciom, jak i biegunce.

Produkt ten bogaty jest w ligniny, zwłaszcza w ligninę SDG, czyli dwuglukozyd sekoizolariciresolu. SDG wpływa na regulację gospodarki hormonalnej u kobiet oraz na rozwój masy kostnej.

Siemię lniane jest źródłem kwasu linolenowego (omega – 3) oraz linolowego (omega – 6). Oba te kwasy mają pozytywny wpływ między innymi, na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, wspierają utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Siemię lniane jest źródłem błonnika pokarmowego, którego istotną część stanowią frakcje rozpuszczalne w wodzie. Frakcje te, łatwo żelują i pęcznieją, tworząc śluzy. Dlatego też siemię lniane polecane jest przy różnych schorzeniach żołądka, czy też jelit. "Kisiel z siemienia" używany jest często w leczeniu choroby wrzodowej jako środek osłonowy dla ścian przewodu pokarmowego. Wysoka lepkość kleików z siemienia lnianego przyczynia się do zmniejszenia absorpcji cholesterolu.

Siemię lniane jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in.: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu, manganu, miedzi, kwasu foliowego i pantotenowego, witaminy B1, B3, B6 oraz witaminy E.

Ze względu na zawarte w nim związki chemiczne, siemię lniane jest jednym z najbardziej efektywnych środków łagodzących różne stany zapalne. Dodatkowo ma właściwości osłaniające i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Jak spożywać siemię lniane?

Wprowadzając siemię lniane do diety warto pamiętać, aby spożywać je we właściwy sposób. Podaż siemienia lnianego w całości nie jest rekomendowana. Powodem jest fakt, iż produkt ten nie ulega strawieniu, co skutkuje tym, że wszystkie cenne wartości odżywcze jakie za sobą niesie nie są dostarczone do organizmu.

Co zatem zrobić, aby spożywanie siemienia lnianego mogło wykazywać działanie prozdrowotne?

Jednym ze sposobów jest mielenie siemienia lnianego przed spożyciem. Możesz to zrobić używając np. elektrycznego młynka do kawy.

Kolejnym sposobem jest namaczanie siemienia lnianego. Proces ten umożliwia pękniecie siemienia, co skutkuje tym, że staje się ono łatwiej strawne dla naszego organizmu.

Mielenie siemienia lnianego

Nie zaleca się kupowania siemienia lnianego, które zostało już zmielone w sklepach spożywczych. Główną przyczyną jest brak świadomości jak długo oraz w jakich warunkach było ono przechowywane.

Zarówno temperatura, czas jak i światło będą miały wpływ na wartości odżywcze, które niesie za sobą siemię lniane. Przede wszystkim mowa tu o utlenianiu cennych dla zdrowia kwasów z grupy omega-3.

Jeżeli zdecydujesz się na zmielenie siemienia lnianego w domu w większej ilości, to staraj się przechowywać je w lodówce w ciemnym szkle, które zostało szczelnie zamknięte. Siemię spożyj maksymalnie w ciągu tygodnia.

Jak wykorzystać siemię lniane w kuchni?

Poniżej znajdziesz przepisy na proste i szybkie posiłki!

 

Letni koktajl owocowy

  • 100 g truskawek
  • 100g malin
  • 250 ml kefiru
  • 10g siemienia lnianego

 

 

Przygotowanie: Zmiel siemię lniane, a następnie zblenduj całość

 

Nocna owsianka orzechowa

  • 50 płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 15g masła orzechowego
  • 10g kakao
  • 10g siemienia lnianego
  • 50g borówek

 

 

Przygotowanie: Płatki ugotuj na mleku. Dodaj masło orzechowe, siemię lniane oraz kakao, całość wymieszaj. Włóż na noc do lodówki. Posyp borówkami.

 

Jeżeli chcesz skorzystać z gotowego jadłospisu, w którego skład wchodzą zbilansowane posiłki, będące źródłem m.in. siemienia lnianego to zawsze możesz skorzystać z oferty cateringu dietetycznego Diety od Brokuła i wspomóc się dietą Śródziemnomorską, czy też Slim LOW IG.

  1. Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?

    Dlaczego jedzenie w pudełkach to dobry wybór?

    Coraz większą popularnością cieszy się jedzenie w pudełkach. Catering dietetyczny, bądź dieta pudełkowa – bo tak określa się ten model żywienia – to rozwiązanie chętnie wybierane przez osoby chcące cieszyć się szczupła sylwetką i doskonałym samopoczuciem. Dzisiaj prawie w każdym większym mieście znaleźć można firmę dostarczającą jedzenie pod wskazany adres. Co można zyskać, rezygnując z samodzielnego przygotowywania posiłków i stawiając na dietę pudełkową?
    Przeczytaj więcej
  2. Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?

    Jakie zmiany mogą zajść w życiu osób stosujących dietę pudełkową?

    Modelem żywienia, który ma coraz więcej zwolenników jest dieta pudełkowa. Powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na taki sposób odżywiania jest wiele. Może to być brak umiejętności kulinarnych, chęć zaoszczędzenia czasu, czy pogoń za szczupłą sylwetką. Niezależnie od motywacji stosowanie diety pudełkowej przynosi szereg zmian, które po pewnym czasie będą wyraźnie widoczne. Na co możesz liczyć, podejmując decyzję o rezygnacji z samodzielnego gotowania?
    Przeczytaj więcej