Dieta LOW CARB jest dietą o obniżonej zawartości węglowodanów. Dieta składa się z 4 posiłków w 3 wariantach kalorycznych 1500 kcal, 2200 kcal oraz 3000 kcal. W porównaniu do diety ketogenicznej jest zwiększony udział białka 20-22%, obniżona zawartość tłuszczu około 60% , a udział węglowodanów w diecie stanowi około 20%. Występują produkty zbożowe, przykładowo pieczywo żytnie, ryż oraz różnego rodzaju kasze.
Dieta LOW CARB może być stosowana przed dietą ketogeniczną w okresie adaptacji w celu zmniejszenia zależności organizmu od węglowodanów. Dieta opiera się na białku pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja. Występują warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym, przykładowo szpinak, jarmuż, kalafior, brokuł, kapusta kiszona, ogórki kiszone, maliny, jagody, borówki. Występują tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej MCT, olej z awokado, masło klarowane. W wersji Keto występuje także smalec.